Mnoga darovita djeca i mladi svoj likovni talent iskazuju upravo čitajući određene knjige te potom stvaranjem vlastite vizualne interpretacije pročitanog. Ovaj tjedan je postala javna činjenica da je jedan od takvih bio i kasnije slavni hrvatski slikar Krsto Hegedušić. Naime, zahvaljujući povjesničaru književnosti Vinku Brešiću otkriveni su crteži koje je tada šesnaestogodišnji Krsto Hegedušić izradio prema Pričama iz davnine Ivane Brlić Mažuranić! 

Po svemu sudeći, sama Ivana je s obzirom na prijateljstvo s obitelji Hegedušić Krsti poklonila prvo izdanje svoje knjige, a on ih je iz zahvalnosti uz čitanje i ilustrirao. U bratovu je školsku crtanku ilustrirao jednu po jednu bajku s ukupno 17 koloriranih crteža i svaki potpisao. Svaki crtež je datiran, a na većini se mogu vidjeti i prepisani dijelovi teksta na koje se ilustracija odnosila. Samu tehniku se karakterizira stripovskom što nije izričaj koji je Hegedušić kasnije njegovao. 

Ono što je zanimljivo je da sama Ivana nije bila previše zadovoljna radovima te je uz crteže napisala svoje napomene o tome što nije dobro. 

Detaljno objašnjenje otkrića Vinko Brešić pružio je u opširnom tekstu u Vijencu

Ilustracije su postavljene na izložbi u Likovnom salonu Vladimira Becića u Slavonskom Brodu.

Izvori: magazin.hrt.hr