Iako je posvojenje općenito pozitivno prihvaćeno u hrvatskom društvu, važno je kontinuirano raditi na postizanju dubljeg razumijevanja ove teme kao i otvarati prostor za razmjenu iskustava.  Prostor za razgovor o tim temama pokušavat će se otvoriti u Lovranu i Rijeci, tijekom "Vikenda posvojenja" u organizaciji Adopte, udruge za potporu posvajanju koja će u suradnji s Dječjim domom ˝Ivana Brlić Mažuranić˝ Lovran održati različite aktivnosti.

Tako će se i u našem Dječjem odjelu Stribor u subotu 11. 6. u 11 sati čitati slikovnica o različitostima ˝U redu je biti drugačiji" koja kroz zabavne i neuobičajene načine vodi djecu na put primjećivanja i prihvaćanja različitosti u okolini. Aktivnost je prvenstveno namijenjena djeci od 5 do 10 godina, ali su dobrodošla i djeca mlađe dobi, roditelji, bake i djedovi, stričevi i tetke! Bilo da su iz obitelji koje žive s pričom o posvojenju, iz obitelji u kojima se razmišlja o posvajanju ili iz bioloških obitelji, dobrodošli su svi. Svako dijete će otići kući sa svojim crtežom u ukrasnom origami okviru koji će se izraditi na radionici. Radi ograničenog broja mjesta dolazak je potrebno najaviti knjižnici na broj 051/211-573 ili na mail stribor@gkri.hr

Petak, 10. 6.2016.

Stručna edukacija ˝Specifične potrebe posvojiteljskih obitelji˝

12:00-15:00

Ured grada,  Korzo 16, Rijeka 

Soba 213 (II. kat)

Cilj edukacije je upoznati stručnjake sa specifičnostima posvojiteljskih obitelji i njihovim potrebama prije, za vrijeme i nakon posvojenja, kako bi ih mogli osnažiti i pružiti im pravovremenu pomoć i podršku. Bavit će se temama poput prvog dana u obitelji, privrženosti i gubitka, reakcije roditelja i djece na posvojenje i načinima nošenja s njima.

Namijenjeno: stručnjacima iz područja socijalne skrbi koji su u kontaktu i rade s potencijalnim posvojiteljima i posvojiteljskim obiteljima

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu dostaviti na mail petra@adopta.hr najkasnije do 1. 6. Prijave se primaju do popunjenja grupe (maksimalno 20 polaznika). Edukacija će biti prijavljena psihološkoj i komori socijalnih radnika.
 


Radionica za posvojitelje: „Kako razgovarati s djetetom o posvojenju i identitet posvojenog djeteta“

17:00-19:00

Dječji dom ˝Ivana Brlić Mažuranić˝ 

Omladinska 1, Lovran

Cilj radionice je ponuditi posvojiteljima mjesto za razgovor, razmjenu iskustava i učenje, jer se pokazalo koliko posvojitelji trebaju mjesto podrške na kojem mogu razgovarati sa sebi sličnima. Bavit će se pitanjima posebnosti identiteta posvojenog djeteta i načinima na koje razgovaramo s djetetom o ovoj važnoj i osjetljivoj temi, uz mnoštvo životnih primjera i praktičnih sugestija. Dobro su došli svi bez obzira na dob djece, posvojiteljski "staž", kao i oblike obitelji. Voditeljica je Adoptina stručnjakinja i iskusna mama posvojiteljica.

Namijenjeno: osobama koje su posvojili dijete

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu dostaviti na mail petra@adopta.hr najkasnije do 1. 6. Prijave primamo do popunjenja grupe (maksimalno 15 polaznika).


Projekcija filma ˝Usvajanje odobreno˝

19:15-21:00

Dječji dom ˝Ivana Brlić Mažuranić˝

Omladinska 1, Lovran

"Usvajanje odobreno" snažna je, dirljiva, duhovita i ljupka autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojemu je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina odlučio se prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio.

Prijava obavezna. Svoj dolazak najaviti mailom na petra@adopta.hr najkasnije do 1. 6. Prijave se primaju do popunjenja grupe.


Subota, 11. 6.2016.

Infoteka za potencijalne posvojitelje

09:00-10:30

Gradska vijećnica

Korzo 16, Rijeka

Pokušat će se odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju: Tko sve može posvojiti? Kome se javiti kad se odlučim za posvojenje? Kamo predati papire? Što mogu očekivati u procesu? Kako si olakšati taj proces? Gdje mogu dobiti podršku? Što mogu očekivati poslije posvojenja? I još mnoga druga. Naravno, ostavit će se prostora za vas i vaša pitanja kako biste saznali sve ono što vas muči, što ste se bojali ili niste znali koga pitati.

Namijenjeno: potencijalnim posvojiteljima koji razmišljaju o posvojenju ili su odlučili posvojiti, ali ne znaju odakle krenuti

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu dostaviti na mail ana@adopta.hr najkasnije do 1.6. Prijave se primaju do popunjenja grupe (maksimalno 25 polaznika).


Infoteka o međudržavnom posvojenju za potencijalne posvojitelje

11:00-12:30 

Gradska vijećnica

Korzo 16, Rijeka

Cilj joj je odgovoriti na različita pitanja, poput: Koje je tijelo nadležno za međunarodno posvojenje? Kome se javiti kada se odlučim za posvojenje van Republike Hrvatske?  U čemu je razlika između zemalja potpisnica Haške konvencije i onih koje to nisu? Što mogu očekivati u procesu posvojenja? Što međunarodno posvojenje znači za dijete?  I još mnoga druga.
Imat ćete priliku postaviti pitanja kako biste saznali odgovore na sve što vas muči, što ste se bojali ili niste znali koga pitati.

Namijenjeno: svima koji razmišljaju ili su se odlučili na međunarodno posvojenje, ali ne znaju gdje i kako započeti

Prijava obavezna. Popunjenu prijavnicu dostaviti na mail ana@adopta.hr najkasnije do 1.6. Prijave se primaju do popunjenja grupe (maksimalno 25 polaznika).


Čitaonica i radionica za djecu

11:00-12:00

Gradska knjižnica - Dječji odjel Stribor

Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6, Rijeka

Na čitaonici okupljamo djecu s kojom čitamo, razgovaramo, družimo se kroz putovanje maštom i crtamo mjesta i doživljaje do kojih nas je naša mašta dovela. Čitat će se slikovnica o različitostima ˝U redu je biti drugačiji˝, koja kroz zabavne i neuobičajene načine vodi djecu na put primjećivanja i prihvaćanja različitosti u okolini. Aktivnost je prvenstveno namijenjena djeci od 5-10 godina, ali su dobrodošli i klinci mlađe dobi, roditelji, bake i djedovi, stričevi i tetke! Svako dijete će otići kući sa svojim crtežom u ukrasnom origami okviru. Dođite, navratite, podržite nas! Tijekom radionice mogu se kupiti slikovnice i ostala ADOPTINA izdanja i učlaniti se u udrugu. Radi ograničenog broja mjesta potrebno je potvrditi dolazak knjižnici na 051/211-573 ili na mail stribor@gkri.hr

"Vikend posvojenja" se provodi u sklopu projekta Centar posvojenja, a uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.