...pisano stvaralaštvo za djecu i mlade, u ritmu kojeg prolazi dobar dio travnja. Dodijeljene su tako dvije vrijedne svjetske nagrade, a djeci posvećena Ivanina kuća bajki ima priliku postati i najbolji europski muzej 2016. godine što bi bila prava bajka. 

Andersenova nagrada

Hitna i sjajna vijest! Jer sjajne vijesti su uvijek hitne! Rotraut Susanne Berner, njemačka autorica i ilustratorica koja je stvorila zečića Karla i njegovu obitelj tako omiljene i kod naših mališana, upravo je postala dobitnica Andersenove nagrade na sajmu knjiga u Bologni!

Hans Christian Andersen Award je najvažnija nagrada u svijetu dječje knjige.

Razvojne priče za glasno čitanje o zečiću Karlu osvojile su srca malih čitatelja diljem svijeta. Dječje knjige njemačke ilustratorice i spisateljice Rotraut Susanne Berner postale su bestseleri u cijelom svijetu. Njezine priče i ilustracije odlikuju toplina i jarkost. Upravo takva treba biti najdraža knjiga koju se može razgledavati, čitati, spremati pod jastuk, uzimati sa sobom na put, a poslije, već u odrasloj dobi, prisjećati se kao najdražu knjigu djetinjstva…

Već kao dobitnica prestižnih nagrada u 2003, 2004, 2006. i 2009. godini, slikarica je 2015. godine po peti put nominirana za Andersenovu nagradu, najprestižniju svjetsku nagradu za doprinos dječjoj književnosti, a u 2013. godini i za nagradu Astrid Lindgren.

Priopćenje članova žirija nagrade H. C. Andersena ustvrdilo je: "Djeca diljem svijeta zaslužuju upoznati se s izvanrednim, humanim, bogatim, emocionalno iskrenim i neodoljivim knjigama Rotraut Susanne Berner" 

The Hans Christian Andersen Award dodjeljuje se jednom u dvije godine jednom živućem autoru i jednom ilustratoru za dugotrajni doprinos dječjoj književnosti.

Berner je dobitnica u kategoriji ilustratora, dok je za tekst nagradu dobio Kinez Cao Wenxuan.

Nagrada Astrid Lindgren

Dodijeljena je i nagrada Astrid Lindgren, poznata kao "najveća nagrada za dječju književnost na svijetu". Dobitnica je Meg Rosoff, autorica popularnog distopijskog romana "Kako živim sada", a u objašnjenju nagrade stoji da se Rosoff "paralelno obraća i emocijama i razumu stvarajući djela koja govore o potrazi za smislom u bizarnom svijetu."   

I naposljetku...

...jedna vrijedna nominacija lijepog domaćeg projekta. Ivanina kuća bajke nominirana je za nagradu Europski muzej godine 2016. Riječ je o najstarijoj i najuglednijoj europskoj muzejskoj nagradi, koja je pod pokroviteljstvom Vijeća Europe ustanovljena 1977. godine osnivanjem Europskog muzejskog foruma. Dobitnik ovogodišnje nagrade bit će objavljen na ceremoniji u sklopu održavanja godišnje skupštine Europskog muzejskog foruma od 7. do 9. travnja u San Sebastijanu odnosno selu Tolosi u Španjolskoj gdje se nalazi značajan centar za lutkarstvo. Lokacija održavanja nije slučajna - San Sebastian je inače Europska prijestolnica kulture za 2016. godinu što je posao koji čeka Rijeku za 2020. godinu. 

Držimo stoga fige sljedeća dva dana!