Gurmanizacija burgera jedan je od simpatičnijih postmodernih simptoma miješanja visokih i niskih kulturno-društvenih modusa operandija. Burgerfesti i burgerlandi cvrče (skoro) svako godišnje doba, kombići jurcaju cestama, a avioni paraju neba kako bi u kuhinje dovela nužne sastojke: wagyu odreske, zlatne listiće, beluga kavijar… I tako jedan burger može proputovati od ruku mamurnog studenta koji broji cente da podijeli cheese do streama Mr. Beasta koji će pojesti najskuplji hambić na svijetu.

Ako bi se netko odlučio napisati povijest burgera, uvidio bi kako nužno raspisuje i povijest društva, još jedan produžetak već napisane Jestive povijesti čovječanstva. Izbor hrane tako postaje temelj društva; Morton Tamnu ekologiju utemeljuje u odabiru poljoprivrede prije 10 000 godina, Meatonomics pokazuje industrijski i klimatski ulog kod odabira mesa, a sam burger postaje savršeno ogledalo procesa mekdonaldizacije.

Pred nama se izlažu zakonski slučajevi, bitke, kronologije, inovacije, akvizicije, rasprodaje, recepti, konstantno odmjenjujući čitateljsku dioptriju.

Knjiga Branke Sacher Mrvice o hrani (Fraktura, 2011) nije povijest prehrane, već jedna originalna svaštara, tezoro gastronomskih finesa. Kroz 33 cjeline nižu se činjenice kao:

  • U osamnaestom su stoljeću Francuzi smatrali da od ananasa žene mogu postati neplodne.
  • Jedna sorta rajčica zove se biftek.
  • Japanci proizvode čips s aromom majoneze.

Njih sječu tematizirani light-hearted povijesni uvidi, razlažući kako se hrana rukuje sa svakim društvenim stupom. Pred nama se izlažu zakonski slučajevi, bitke, kronologije, inovacije, akvizicije, rasprodaje, recepti, konstantno odmjenjujući čitateljsku dioptriju. Ponekad dolazi do vrtoglavice od bezglavog, nesinkroniziranog nizanja činjenica, ali likovna i grafička oprema daju sve od sebe da osiguraju bolji flow.

Ipak, Mrvice o hrani nije pisana za čitanje u jednom dahu, već je bliža naslovu za kojim rutinski posežemo kako bi se nasmijali, promislili i nastavili dalje. Točnije, pokazat će nam gledati dalje od burgera ili pitanja “zašto su zatvorili Kraš”.

Provjerite dostupnost knjige "Mrvice o hrani" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*