Autori slikovnice, Gordana Lukačić i Saša Jantolek, predstavit će nam je zajedno, svatko na svoj igrivi način. Gordana pričom, a Saša slikom.

Gordana Lukačić i Saša Jantolek pobjednici su 2. natječaja PIŠIRIŠI Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade/Kluba prvih pisaca, Gordana za najbolji tekst na temu tolerancije, a Saša za najbolju ilustraciju. Zajedno su napravili neodoljivu slikovnicu koja osvaja srca djece i odraslih. 

Gordana je spisateljica za djecu koja obilazići vrtiće, škole i knjižnice, djeci čita i igra se s njima te održava likovne radionice. Njen je izričaj istovremeno duhovit i poučan.

Saša je umjetnik „širokog spektra“ - pokriva strip, crtež, sliku, instalaciju, lutke… a sve to objedinjujući slikarsko i kiparsko, maštovito i lucidno, poetsko i groteskno.

jantolek

Kakav sam – takav sam

Riječ je o dirljivoj i duhovitoj suvremenoj priči o toleranciji –  jednako  prema članovima obitelji kao i prema susjedima i životinjama. Tolerancija počinje u obitelji. Ovo i jest priča o obitelji koju priča glavna junakinja Lana i opisuje odnose u svojem neboderu, koji tako postaje pozornica svijeta, ogledni prostor za tumačenje svevremenske mudrosti koja se s vremenom malo ili nimalo mijenja jer je dio naše ljudske naravi – uvijek tražimo nove i nove načine da razlike postanu bogatstvo, a ne prepreka, zato što mi, ljudi, to možemo. Tako da, poslužimo se riječima autorice, manje toga torpediramo, a više toleriramo.

Ilustracije  nastanjuju veseli, nespretni likovi koji se smiju i svađaju u nevjerojatno živom svijetu prštećih boja, goruće energije i čvrstih, živih linija. Svaki djelić ovih ilustracija je živ, stvaran i u stalnom pokretu i mjeni. Kompozicije i forme su jednostavne, podsjećaju na dječju ili tribalnu umjetnost, te pulsiraju u kontrastima tekstura i boja; puno-prazno, svjetlo-tamno, toplo-hladno. Zbog svega navedenog iskočio je u bogatoj konkurenciji ilustracija pristiglih na natječaj PIŠIRIŠI.

Gordana Lukačić je profesorica talijanskog i francuskog jezika i književnosti. Piše za djecu i odrasle te prevodi. Objavila je mnoštvo priča u dječjim časopisima od kojih su neke dramatizirane na radiju te slikovnice: Čajana na Mjesecu (Libricon, 2013), Ribice, morske prijateljice (Profil, 2015), Krokodil na plaži (Profil, 2015) i Uzbuna u Bambusgaju! (Libricon, 2016).

 

Saša Jantolek rođen je 1968. godine u Rijeci. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne“ pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog. Posuđujući fragmente različitih umjetničkih stilova, tehnika i postupaka kroz svoj je rad ostvario karakterističan stil i estetiku. Član je HDLU Rijeka, HDLU Istre, ULUPUH-a i HZSU-a.