Jedan od njih je i natječaj za dječju poeziju u organizaciji SPKD-a Prosvjeta iz Mostara, koji poziva učenike osnovnih škola iz susjednih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija) na slanje svojih kreativno-pjesničkih uradaka.

Natječaj se održava početkom veljače 2017. godine, četvrti put zaredom, povodom obilježavanja godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića, te potiče mlade pjesnike da se odazovu u što većem broju i pokažu svoj dar i ljubav prema pisanju poezije.

Aleksa Šantić bio je mostarski pjesnik koji je živio i stvarao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Njegov se rad prvenstveno veže uz ljubavnu i rodoljubnu tematiku, a najdulju je slavu vjerojatno doživio svojom pjesmom Emina (1903.), koja se i dan danas pjeva kao sevdalinka.

 

“Sve koji se odluče prijaviti na konkurs”, poručuju organizatori, “treba da obavezuje i ime našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta. U tom smislu svim učesnicima na konkursu želimo puno sreće i dobrodošlicu u magični poetski svijet.”

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je poslati svoje radove (najviše tri) do 31. 12. 2016. godine na adresu:

SPKD Prosvjeta Mostar

Maršala Tita 178

88000 Mostar

Bosna I Hercegovina

ili putem e-maila: prosvjetamo@gmail.com

Inspiraciju možete potražiti u Šantićevim djelima na policama naših knjižnica.