Nacionalna kampanja I ja želim čitati! pokrenuta je s ciljem da se široj javnosti ukaže na sve veći problem teškoća čitanja kod djece, mladih, ali i odraslih ljudi. Kako bi se taj problem uspješnije suzbijao, teškoće čitanja potrebno je što ranije uočiti. Teškoće čitanja, pa tako i sama kampanja, pokrivaju širok spektar, ne samo osobe s disleksijom nego i sve druge koji ne mogu čitati standardni crni tisak.

nemreš biti pametan

Iz dana u dan sve se više ljudi priključuje kampanji. Hrvatsko knjižničarsko društvo, koje je sa svojim partnerima pokrenulo kampanju, u samom je opisu, između mnogih aktivnosti koje se mogu provoditi, ponudilo i popis preporučene literature. U nizu stručnih knjiga nalazi se i naslov Ovladavanje čitanjem autorice Maje Kelić u izdanju Naklade Slap. Priručnik je namijenjen malim čitateljima, roditeljima, logopedima i svima ostalima koji rade s djecom u dobi od 8 do 11 godina. Sastoji se od niza praktičnih vježbi kako bi djeca uz njih zaista ovladala čitanjem, ali i teorijskim dijelom u kojem se opisuje razvoj čitanja, što sve utječe na vještinu čitanja i poremećaji čitanja.

U okviru predstavljanja kampanje I ja želim čitati! u Rijeci, u utorak, 7. ožujka s početkom u 11.00 sati u dvorani Zajednice Talijana (Matije Gupca 23, 2. kat), autorica Maja Kelić predstavit će knjigu Ovladavanje čitanjem: priručnik za logopede, učitelje i roditelje, a o romanu s temom disleksije, Nemreš bit pametan: empatija kao nužnost, u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, govorit će autorica romana, Sonja Zubović. Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom predstavit će voditeljica kampanje Željka Miščin, predsjednica komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama.

Suorganizatori su zbivanja Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za čitanje, Naklada Slap i Gradska knjižnica Rijeka.

O knjizi Nemreš bit pametan: empatija kao nužnost iz recenzije doc. dr. sc. Krunoslava Matešića:

 

„Premda je tekst na površini čitljiv i zabavan, zapravo nešto i skriva u dubini priče. Možda ne bismo ni rekli da skriva, već vješto opisuje jedan od češćih problema koji se javlja u ranoj dobi, a značajno može utjecati na formalno obrazovanje. Riječ je o disleksiji, jednom od relativno čestih poremećaja koji obuhvaća probleme u čitanju, pisanju i učenju. Zbog brojnih stereotipa, osobe koje rade s djecom s teškoćama u čitanju mišljenja su da su ta djeca manje inteligentna ili lijena. To naravno nije točno, štoviše i nadarena i kreativna djeca mogu imati teškoće čitanja i disleksiju. Autorica ima heterogeni pristup približavanju čitatelja s poteškoćama u učenju. Iskustveno doživljavanje ove smetnje u životu djeteta pruža čitatelju drukčije i novo iskustvo.“

cover (1)

Kako je riječ o dvije različite knjige, stručnoj i beletrističkoj, koje istom problemu pristupaju na različite načine, i njihove će autorice govoriti svaka sa svog gledišta.

Predavanja i susreti ove vrste mogu biti korisni za razumijevanje bilo kojeg problema pa tako i problema u čitanju. Stručni dio potreban je za traženje rješenja, a ovaj drugi, subjektivni može pomoći u razvijanju empatije i senzibilizaciji javnosti za probleme osoba s teškoćama čitanja.

Priručnik je pisan iz perspektive logopeda, ali knjigu su recenzirali i logoped i psiholog jer je tema razvoja čitanja multidisciplinarna. Iznimno je važan rad od najranije dobi, kako bi se i ona, a i sve druge vještine koje u njoj imaju temelj, u potpunosti razvile. Upravo je ova knjiga jedinstven primjerak sredstva za rad i razvoj na, u današnjem svijetu neophodnoj, vještini čitanja, stoga je preporučujemo roditeljima i svima koji rade s djecom. 

Predstavljanje ovih knjiga i kampanje I ja želim čitati! namijenjeno je logopedima, učiteljima, knjižničarima, psiholozima, pedagozima, odgojiteljima i, naravno, roditeljima.

O knjizi Ovladavanje čitanjem: priručnik za logopede, učitelje i roditelje

 

Uz prvu cjelinu koja se odnosi na teorijsku podlogu razvoja čitanja, u knjizi se nalazi i niz vježbi. Zadatci se dijele na one prije i poslije čitanja pojedine priče. Kako bi taj dio knjige bio u potpunosti prilagođen djeci i poticajan za rad, prepun je šarenih i živopisnih ilustracija, koje se savršeno uklapaju u temu pojedine priče.

Nemreš bit pametan posveta (1)